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General Comments 
 

MSP and MP dual mandates 

Question 1 
Do you agree or disagree that Members of the House of Commons (MPs) should 
be disqualified from being Members of the Scottish Parliament (MSPs) at the 
same time? 

Our Comment 
Section 3 of the Scottish Elections (Representation and Reform) Act 2025 (which 
is not yet in force) provides that:  
“(1) The Scottish Ministers must lay before the Scottish Parliament a draft of a 
Scottish statutory instrument containing regulations which— (a) make provision to 
the effect that a person is disqualified from membership of the Scottish 
Parliament if that person is a member of the House of Commons…”  
 
Accordingly, the Scottish Parliament has already legislated that Scottish Ministers 
must make a statutory instrument making it clear that a person is disqualified from 
membership of the Scottish Parliament if that person is a member of the House of 
Commons. There should be no suggestion (as the question seems to make) that 
the issue of principle is still an open one although we accept that there is scope 
for the regulations to spell out the details of how these changes will work. 

Question 2 
When answering question 2, you may wish to be aware that it is not possible for 
an MP to directly resign. Further information on the process is available online. 

What grace period, if any, do you think there should be for sitting MPs to vacate 
their role once elected as an MSP? 

Our Comment 
A Member of the House of Commons who wishes to resign a parliamentary seat 
must be appointed to one of two offices of the Crown. These are the Crown 
Steward and Bailiff of the Chiltern Hundreds and the Crown Steward and Bailiff of 
the Manor of Northstead.  

If a Stewardship is granted during a recess, the new writ for a by-election cannot 
be issued until the House meets again. If it is granted during the session, a writ for 
a by-election can be moved immediately after the Chancellor of the Exchequer 
has signed the warrant of appointment. Traditionally, this has been moved by the 
party of the Member who has resigned. 

A reasonable period of grace should be allowed for this process to be completed, 
probably no more than three months. 

https://commonslibrary.parliament.uk/research-briefings/sn06395/
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MPs are disqualified from holding a dual mandate with the National Assembly for 
Wales, under Section 3 of the Wales Act 2014. Section 3 of the Northern Ireland 
(Miscellaneous Provisions) Act 2014 disqualifies MPs from holding dual mandates 
with the Northern Ireland Assembly.  Members in these legislatures have eight 
days in which to choose the seat they wish to retain. 

Question 3 
Please provide any views you have on limiting salaries of an MSP holding a dual 
mandate as an MP, for the duration of any grace period. 

Our Comment 
We have no view on this matter. 

Question 4 
Please provide any views you have on participation in parliamentary proceedings 
when an MSP holds a dual mandate as an MP, for the duration of any grace 
period. 

Our Comment 
For as long as a person holds a dual mandate during a grace period the person 
should be able to participate in parliamentary proceedings. 

Question 5 
Please provide any views on the withdrawal of rights and privileges or any other 
technical aspects relating to an MSP holding a dual mandate as an MP, for the 
duration of any grace period. 

Our Comment 
We have no view on this matter. 

MSP and Peer dual mandates 
The following questions relate to disqualifying Members of the House of Lords 
from being Members of the Scottish Parliament (MSPs). Later questions will ask 
about dual mandates in relation to local government councillors. 

Question 6 
Do you agree or disagree that sitting Members of the House of Lords should be 
disqualified from being Members of the Scottish Parliament (MSPs) at the same 
time? 

Our Comment 
Section 4 of the Scottish Elections (Representation and Reform) Act 2025 (which 
is not yet in force) provides that:  
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“(1) The Scottish Ministers must lay before the Scottish Parliament a draft of a 
Scottish statutory instrument containing regulations which— (a) make provision to 
the effect that a person is disqualified from membership of the Scottish 
Parliament if that person is a member of the House of Lords…”  
 
Accordingly, the Scottish Parliament has already legislated that Scottish Ministers must 

make a statutory instrument making it clear that a person is disqualified from 

membership of the Scottish Parliament if that person is a member of the House of 

Lords. There should be no suggestion (as the question seems to make) that the issue of 

principle is still an open one.  

 

Question 7 
A member of the House of Lords is appointed for their entire life. However, it is possible 

to take a leave of absence from the House of Lords if a member has another role. A 

member on a leave of absence cannot participate in any of the work of the House of 

Lords during their leave of absence. At the end of their leave of absence they may 

return to their seat in the House of Lords and participate in the normal way. 

Should a member of the House of Lords who is on a leave of absence be permitted to 

be an MSP? 

Our Comment 

S.4(2)(b)(iv) states that regulations may “provide for periods of exception from the 
disqualification for any person who would otherwise be disqualified, provided that 
person— 

(A) has a leave of absence from the House of Lords, 

(B) has made an application for such leave and the application has not been withdrawn 
or refused, or 

(C) was on leave of absence immediately before the UK Parliament was dissolved” 

The ‘periods of exception’ causes difficulty. The provision currently reads as if a peer on 
leave of absence could be given a temporary but not indefinite exception from the dual 
mandates disqualification.  

In principle, it would seem to be permissible for a peer to be an MSP while on leave of 
absence. Standing Order 21 of the House of Lords covers leave of absence. Paragraph 
21(1) states “(1) Members of the House are to attend the sittings of the House or, if they 
cannot do so for reasons of temporary circumstance, obtain leave of absence, which the 
House may grant at pleasure.” Paragraph 21 (3) states (3) When applying for leave of 
absence, a member of the House should state in their written application: (a) either the 
date by which they expect to return or, if they are unable to specify a date, the 
circumstances which will allow their return;” Accordingly there is no limit on the period of 
the leave of absence. This is consistent with there being no limit on the period of 
exception from disqualification.” 
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Question 8 
What grace period, if any, do you think there should be for Members of the House 
of Lords to request a leave of absence or resign from the House of Lords once 
elected as an MSP? 

Our Comment 
Peers who wish to be elected should arrange a leave of absence from the House 
of Lords from the publication of the Notice of Election until the result of the 
Election is known. If elected the Peer should immediately resign following the 
procedure in the House of Lords Reform Act 2014 

Question 9 
Please provide any views you have on limiting salaries of an MSP holding a dual 
mandate as a Peer, for the duration of any grace period. 

Our Comment 
We have no view on this matter. 

Question 10 
Please provide any views you have on participation in parliamentary proceedings 
when an MSP holds a dual mandate as a Peer, for the duration of any grace 
period. 

Our Comment 
We have no view on this matter. 

Question 11 
Please provide any views on the withdrawal of rights and privileges or any other 
technical aspects relating to an MSP holding a dual mandate as a Peer, for the 
duration of any grace period. 

Our Comment 
We have no view on this matter. 

MSP and Councillor dual mandates 

Question 12 
Should the law be changed to prohibit an MSP from being a Councillor at the same 
time? 
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Our Comment 
Having abolished dual mandates for MPs and Peers it seems inconsistent not to 
abolish them for Councillors. Scottish Ministers should exercise their regulation 
making power under section 5 of the Act. 

Question 13 
What grace period, if any, do you think there should be for sitting Councillors to 
vacate their role once elected as an MSP? 

Under question 13, we would welcome views on whether you believe any grace 
period should take account of any scheduled local government election which is 
due to take place around 12 months after the Scottish Parliament election in which 
the individual was returned as an MSP, as is the case in Wales until 2026. 

Our Comment 
A reasonable period of grace should be allowed, probably no more than three 
months. 

Question 14 
Please provide any views you have on limiting salaries of an MSP holding a dual 
mandate as a Councillor, for the duration of any grace period. 

Our Comment 
We have no view on this matter. 

Question 15 
Please provide any views you have on participation in parliamentary proceedings 
when an MSP holds a dual mandate as a Councillor, for the duration of any grace 
period. 

Our Comment 
For as long as a person is an MSP the person should be able to participate in 
parliamentary proceedings. 

 

Question 16 
Please provide any views on the withdrawal of rights and privileges or any other 
technical aspects relating to an MSP holding a dual mandate as a Councillor, for 
the duration of any grace period. 

Our Comment 
We have no view on this matter. 
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General 

Question 17 
Are you currently or have you ever been an elected representative? 

Our Comment 
No. 

Question 18 
If you have any further views on the topics covered in this consultation, which are 
not already covered by your responses to previous questions, please provide them 
here. 

Our Comment 
No. 
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